logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



duszona czerwona kapusta

garnek żeliwny garnki żeliwne duszona czerwona kapusta
  • 1 czerwona kapusta
  • 50 g masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ugotowane jabłka
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  1. Poszatkowaną kapustę zagotować w dużym garnku a następnie odcedzić
  2. W dużym żeliwnym garnku stopić 15 g masła i zeszklić cebulę pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać obrane i posiekane jabłka, smażyć jeszcze przez kilka minut po czym wyłożyć z garnka.
  3. W tym samym żeliwnym garnku układać warstwami kapustę na przemian z mieszaniną cebulowo-jabłeczną. Dodać cukier, ocet i 2 łyżki wody. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 170 ºC przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
  4. Pozostałe masło zmiękczyć i wymieszać z mąką. Kapustę przesunąć na jedną stronę garnka. ¼ maki wymieszać z sokiem, który spłynie na dno. Stopniowo wymieszać resztę mąki z sokiem i wymieszać całość
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem lub octem.