Wyszukiwarka
duszona czerwona kapusta
- 1 czerwona kapusta
- 50 g masła
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ugotowane jabłka
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- Poszatkowaną kapustę zagotować w dużym garnku a następnie odcedzić
- W dużym żeliwnym garnku stopić 15 g masła i zeszklić cebulę pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać obrane i posiekane jabłka, smażyć jeszcze przez kilka minut po czym wyłożyć z garnka.
- W tym samym żeliwnym garnku układać warstwami kapustę na przemian z mieszaniną cebulowo-jabłeczną. Dodać cukier, ocet i 2 łyżki wody. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 170 ºC przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
- Pozostałe masło zmiękczyć i wymieszać z mąką. Kapustę przesunąć na jedną stronę garnka. ¼ maki wymieszać z sokiem, który spłynie na dno. Stopniowo wymieszać resztę mąki z sokiem i wymieszać całość
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem lub octem.